Slakken enzo   21 comments

Door het vochtige weer van de laatste dagen komen er wel steeds slakken tevoorschijn, niet mijn favoriete beestjes maar wel leuk voor de foto.

Log23-8-06-1.jpg

Log23-8-06-2.jpg

Log23-8-06-3.jpg

Log23-8-06-4.jpg

Ook zag ik deze volgende kleine beestjes verstoppertje spelen, ik denk (maar weet niet zeker) dat het de larven van Soldaatjes zijn:

Log23-8-06-5.jpg Log23-8-06-6.jpg

En dan deze "garnaal" met vleugeltjes die ik aantrof op mijn raam. Wie kan mij vertellen wat het is en hoe hij heet?

Log23-8-06-7.jpg

UPDATED

Dit blijkt dus een Haft te zijn, Seraka dankjewel voor de juiste naam. Dit is wat ik er van op internet vond: Haften worden ook wel eendagsvliegen genoemd. Het zijn tamelijk kleine dieren, te herkennen aan hun lange staarten. Als larve leven ze in het water. Ze leven voornamelijk van algen op stenen en planten.

Geplaatstaugustus 23, 2006 doorAnk Pot inInsecten e.d.

21 Reacties op “Slakken enzo

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Hoi Ank,
  Slakken leveren mooie foto’s op maar dat is dan ook het enige voordeel volgens mij :-))
  Voor de rest, mits in grote getalen, leveren ze alleen maar schade aan je tuin op. Wat zijn trouwens soldaatjes?? Nog nooit van gehoord en de larven komen mij ook niet bekend voor evenmin als het ‘garnaal’ exemplaar….. Kan je wat dat betreft dus niet van dienst zijn helaas. Ik maak er dusd maar een vliegende garnaal van vanwege de vleugels hahahahah
  Ben benieuwd of je hier het antwoord op krijgt…

 2. Mooi foto’s, dat wel. Slakken zie ik het liefst op de foto en vooral niet in mijn tuin! Korreltjes ‘slakkenverwijderaar’ staan hier klaar om gepakt te worden …. sorry … 😉

 3. :)) Leuk dat je ‘m ook geplaatst heb, dat vliegend garnaaltje. Schijnt een eendagsvlieg te zijn, volgens een bezoeker van mijn weblog. Apart beestje zullen we maar zeggen. Hij staat er mooi op trouwens.

  Die slakken… leuk voor de foto hoor, maar ik was voor mijn vakantie vergeten korrels te strooien, met als gevolg dat mijn tuin er nu werkelijk niet uitziet. Totaal kaalgevreten. Benk nie blij mee.

 4. mooie foto’s weer ank

  die eerste vind ik schitterend!!
  maar ik ben blij dat ze bij jou zitten hihi
  bij mij weinig overlast nog…..

  groetjes joek

  ps. twee jonge cavia’s geboren;driekleur langhaar dames 😉

 5. Toch blijven het aparte beesten die slakken, maar het zijn niet
  mijn beesten.
  Prettige dag Ank.

 6. Prachtige serie weer, hoor Ank. Die eerste 2 zijn werkelijk super. De derde heeft een prachtige decoratie op z’n huisje. En die garnaal??? De vleugeltjes en de sprieten lijken inderdaad van een eendagsvlieg, maar dat lijf???? Ik weet het niet.

 7. @Marian: Een Soldaatje is een roestbruin/goudbruin kevertje.

 8. bluuh wat een glibbers!!!

 9. Af en toe, zoals nu, denk ik dat jij in een beschermd natuurreservaat woont, waar alle beestjes gedresseerd zijn om voor jou te poseren. Blijf daar vooral wonen, Ank en blijf er ook vooral dankbaar gebruik van maken. Sjongejonge, wat een prachtbeelden heb je hier weer.

 10. Geweldig hè, hoe die slakken met zo`n lijf aan de kleinste takjes kunnen blijven hangen!

 11. Je hebt ze mooi op de foto gezet. Het zijn niet mijn favoriete dieren. Als ze bij ons op bezoek komen breng ik ze meestel naar de hei, bij het bos. De laatste foto is wel een heel mooi insect.
  Groetjes Olga

 12. naaktslakjes zijn zo lollig
  die bovenste heeft het maar zwaar met zijn verhuizing 🙂
  je “garnaaltje” staat er prachtig op
  de haft is zo moeilijk te fotograferen
  hij heeft prachtig zitten poseren bij jou! 🙂

 13. Ik hou ook niet zo van slakken, maar hier op de foto zien ze er erg mooi uit.
  Groetjes Marloes

 14. Mooie scherpe foto’s, Ank. Sommige beestjes heb ik zelfs nooit gezien.
  Groetjesss

 15. Eindelijk weer eens even tijd….Om te genieten 🙂 Wat zal die bovenste slak het moeilijk hebben, heeft hij/zij het gehaald?

  Groetjes Fryske

 16. De slakken zijn machtig! Helaas ook in mijn tuin 😦

 17. Ik heb ze ook liever niet in de tuin die slakken, maar jij hebt ze prachtig weten te fotograferen hoor Ank

 18. Soms lijkt het alsof die beestjes speciaal zo mooi gaan zitten om gekiekt te worden.
  De bovenste slak heeft volgens mij iets teveel meubeltjes in z’n huis, want het wordt zo te zien haast te zwaar.
  Prachtige foto’s!

  liefs Indi

 19. goor!!!!!!!!!!
  ik heb ooit eens met blote voeten op een naaksslak gestaan, en sindsdien loop ik nooit meer in het donker blootsvoets, zo vies gedver de gedver, maar je foto’s Ank, die zijn weer prachtig, gedver ik wordt er misselijk van als ik er nog aan denk!!

 20. Ank mooie slakkenfoto’s en dat andere beest garnaal met vleugels is een haft kijk hier maar http://naturephotography.web-log.nl/naturephotography/2006/07/eendagsvlieg_of.html#comments

  Gr. Frans

 21. Haften of Eendagsvliegen, de orde Ephemeroptera van de Insecten. De volwassen dieren leven slechts enkele uren of dagen (vandaar: eendagsvliegen).

  1. BOUW EN VOORTPLANTING

  Zij zijn te herkennen aan de grote voorvleugels, zeer kleine antennen en de twee of drie lange ‘staarten’ (gelede staartdraden) aan het einde van het achterlijf. De vleugels hebben een waaiervormig aderstelsel. Bij sommige soorten ontbreken de achtervleugels. De monddelen zijn rudimentair; de volwassen dieren nemen nl. geen voedsel meer op en het darmkanaal is gevuld met lucht. De samengestelde ogen (zie oog) zijn groot, vooral bij de mannetjes, bij welke zij bovendien in vele gevallen op een eigenaardige wijze in tweeën zijn gedeeld, doordat ieder oog bestaat uit een groot en gesteeld omhooggericht deel en een kleiner zijwaarts ziend deel. Bovendien hebben haften drie enkelvoudige ogen. De voorpoten zijn, vooral bij het mannetje, lang en slank en worden als antennen voorwaarts gericht gedragen. Het tweede en derde pootpaar is veel korter en dient om zich aan planten vast te klampen; lopen doen de dieren weinig of niet. Het achterlijf is lang en slank. Het gehele dier is zeer teer en broos. De eieren, die soms van merkwaardige, zich in het water ontrollende aanhangsels zijn voorzien, laat het wijfje, al vliegend, in het water vallen.

  De larven zijn echte waterlarven, met vrij lange antennen, drie staartdraden met franjeharen en fraaie, uit blaadjes en draden bestaande tracheekieuwen aan het achterlijf. Zij leven in allerlei zoete wateren. Hun voedsel bestaat uit organisch afval, maar bij sommige soorten ook uit kleine waterdieren. Wanneer de larvale ontwikkeling voltooid is, hetgeen bij de grotere soorten twee tot drie jaar kan duren, begeeft de larve zich naar het oppervlak. Het dan te voorschijn komende insect is gevleugeld en kan behoorlijk vliegen, doch is nog niet het eigenlijke volwassen insect; deze subimago zet zich nl. spoedig op een of ander vast voorwerp neer om nogmaals te vervellen tot het echte volwassen insect; het imago. Deze vervelling van een volledig gevleugeld stadium is een unicum in de insectenwereld.

  2. SOORTEN

  Het aantal Europese soorten bedraagt ca. 200 (op de gehele wereld ca. 2500), maar daar de meeste soorten als larve in beken leven, zijn er slechts enkele algemeen, zoals de tweevleugelige Cloeon dipterum en de eveneens tweevleugelige Caenis-soorten. De grotere soorten, zoals Ephemera vulgata, zijn veel zeldzamer; de zeer grote, wasgele Palingenia longicauda – door Swammerdam oeveraas genoemd –, die destijds massaal in onze rivieren voorkwam, is nu geheel uit de Europese fauna verdwenen.

  Microsoft ® Encarta ® Encyclopedie Winkler Prins © 1993-2004 Microsoft Corporation/Het Spectrum. Alle rechten voorbehouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.