Parnassia (Parnassia palustris)   7 comments

Gistermiddag met Hannie een paar uurtjes doorgebracht bij het Westerveldse Bos, aansluitend aan onze woonwijk. Daar is een stukje drassige veengrond waar o.a. de Parnassia groeit en bloeit. We hebben er nog veel meer gezien en gefotografeerd maar omdat ik zoveel foto’s heb gemaakt van dit mooie bloempje wijd ik er een apart blog aan. Opvallend hoe interessant het bloempje is voor allerlei insecten. De plant komt voor over heel het noordelijk halfrond, buiten de tropen en subtropen. In Nederland was zij vroeger breed verspreid op de veengronden, zandgronden en in Zuid-Limburg op het krijt. Inmiddels is de soort er zeldzaam geworden door ontwatering en hogere bemestingsgraad. De plant is wettelijk beschermd. Nu groeit ze het meest in vochtige duinvalleien en op drooggevallen zandplaten in afgesloten zeearmen. Parnassia wordt in Nederland wettelijk beschermd en staat op de Nederlandse Rode lijst (planten) van 2000 als vrij zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen. De soort is redelijk aanwezig in het gebied rond Lauwersoog. (info Wikipedia)

***

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Advertentie

7 Reacties op “Parnassia (Parnassia palustris)

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Heel mooi. Goed dat we volgende week weer gaan.

 2. Deze prachtige bloem heeft een grote aantrekkingskracht op allerlei insecten zo te zien aan jou schitterende foto’s Ank. Volgende week weer gaan hoor, en laat je ons dan weer meegenieten?

 3. Een prachtige serie van een bloem welke ik nog nooit heb gezien.

 4. Deze bloem krijgt geheel terecht een apart blogje van jou. Wat is deze mooi en dat vinden vele insecten blijkbaar ook, al zullen die hem vooral lekker vinden 🙂

 5. Een mooie serie Ank, top!. Als eerste dacht ik aan de gelijkenis die de bloem oproept met de Zwanenboem, niet qua kleur, maar wel qua uitstraling.
  Wat opvalt verder is dat je alleen vliegen hebt gefotografeerd, waaronder een Ivoorzweefvlieg (Volucella pellucens) die heb ik al jaren niet meer gezien.
  Geniet van het weekend. Gr Jan W

 6. Wat een prachtige serie weer, Ank. Een erg mooie bloem met een schitterend hart. Het is toch een feest om naar de stamper en meeldraden te kijken. Zo ragfijn. Op foto 9 kun je dat erg mooi zien. Heerlijk als je dit in je omgeving hebt. Jammer genoeg komt hij bij mij in de buurt niet voor. Fijne zondag. Groetjes, Joke

 7. Jij hebt bij jou in de buurt precies genoeg onderwerpen om voor de lens te halen Ank, mooie reeks alweer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.